top of page

YetİŞKİN TERAPİ

Bireysel yetişkin terapi, belirli bir yapı içerisinde yetişkin danışanla yapılan bireysel görüşmelerdir. Danışanın getirdiği problem tüm açılardan ele alınır ve birlikte belirlenen amaca ulaşmak için danışanla birlikte çalışılır. Bireysel yetişkin terapinin en temel amacı danışana problemlerle başa çıkma becerisi kazandırmak ve güçlendirmektir. Bireysel terapi danışanın ihtiyaçları doğrultusunda terapötik bir ortamda gerçekleştirilir. İyi olma yolcuğunun yapıldığı, etik kurallarla yapılandırılmış profesyonel bir çalışmadır. Yetişkin birey sürece tek başına katılır, uzman terapist ile yaşam kalitesini arttırmak, sağlıklı bir hayat oluşturmak için birlikte yol izlenir.

Bireysel Yetişkin Terapinin Çalışma Alanları Nelerdir ?

  • Obsesif Kompulsif Bozukluklar

  • Öfke ve Stresle Başa Çıkma

  • Kaygı Problemleri

  • Özgüven Problemleri

  • Kıskançlıkla Başa Çıkma

  • Cinsel Kimlik Konuları

  • Depresyon

  • Takıntılar

  • Dürtü Kontol Problemleri

  • Uyku Sorunları

  • Sosyal Fobi

  • Panik Atak

  • İletişim Problemleri

  • İlişki Yönetimi

  • Yasla Başa Çıkma

  • Yeme Bozuklukları

  • Fobiler

Bireysel Yetişkin Terapi Çeşitleri

Bireysel Yetişkin terapi içerisinde etkinliği kanıtlanmış birçok terapi seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılan terapi yöntemleri ise şöyledir;​

  • Bilişsel-davranışçı terapi

  • Şema terapi

  • EMDR terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi:

Bilişsel davranışçı terapi, bireylerin düşünce yapısını değiştirerek duygu ve düşünceleri pozitife yöneltmeyi amaçlayan bireysel terapi türüdür. Bilişsel Davranışçı Terapi, bireylerin yaşadıkları sorunlara ve bu sorunlara neden olan yaşanmışlıklara odaklanır. Geçmiş travmalar sonucu oluşan sorunlu duygu, düşünce ve davranışları iyileştirmek ve değiştirmek, danışanlara yeni bir düşünce biçimi kazandırmak, sorunlar ile baş etme yollarını göstermek bilişsel davranışçı terapinin konusudur.

Bilişsel davranışçı terapide, danışana rahatsızlık veren, sorunlu düşüncelere ele alınır ve danışan ile birlikte çalışılarak, bu düşüncelerin yerine sağlıklı olanların getirilmesi ve sorunların çözümü üzerine gidilir. Bunu yaparken de maruz bırakma gibi pek çok teknikten yararlanır. Bilişsel davranışçı terapi, depresyon, kaygı bozukluğu, fobiler, ilişkiler ile ilgili sorunlar, travma sonrası stres bozukluğu gibi konularda oldukça etkili bir terapi yöntemidir.

Şema Terapi:

Şema terapi, çıkış noktası borderline kişilik bozukluğu ve narsisistik kişilik bozukluğu sorunlarına çözüm bulmak olan bir bireysel terapi türüdür. Şema terapi zamanla gelişerek depresyon, alkol ve madde kullanımı, travmalar, yeme bozuklukları gibi birçok alanda kullanılabilen etkili bir yöntem haline gelmiştir. Şema terapi, insanın zihninin doğduğunda boş olduğu ancak bilgili edinme ve işleme kapasitesine sahip olduğu düşüncesinden yola çıkmıştır.

Şema terapiye göre bireyler doğdukları andan itibaren yaşadıkları deneyimle ile yeni bir bilgi öğrenirler ve bu beyinleri şemalar halinde zihinlerine yerleştirirler. Bireyler olumsuz ve travmatik yaşanmışlıkları sonucunda oluşan kötü şemalar ise, bireylerin ileriki dönemlerde psikolojik sorunlar yaşamasına neden olmaktadır.

EMDR Terapi:

EMDR terapi (Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), bireylerin yaşadıkları psikolojik rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce ve davranışların, göz hareketleri kullanılarak bakış açısının değiştirilmesi ile ortadan kaldırılabileceği mantığına dayanan bir bireysel terapi yöntemidir. EMDR terapide bireylerin yaşadıkları travmatik, olumsuz olaylar değiştirilmez, yalnızca bireylerin bu olaylara bakış açısı değiştirilir. Böylece olumsuz, travmatik olaylar artık bireyleri rahatsız etmez ve sorun yaşamalarına sebep olmaz.

ergen terapİSİ

Ergen Psikolojisi: Ergenlik Dönemi Nedir?

Ergenlik dönemi, genellikle 10-12 yaş arasında başlayan ve 18-21 yaşlarına kadar devam eden bir süreçtir. Bu dönemde, gençler hem fiziksel hem de duygusal olarak birçok değişim yaşarlar.

Ergenlerde görülen belirtiler genellikle benzerdir ancak kişilere ve süreçlere göre farklılıklar da gösterebilir.

Genellikle, ergenlik döneminde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Bedenlerinde hızlı bir büyüme ve gelişme süreci yaşarlar.

  • Hormonlarda ani değişiklikler meydana gelir ve bu nedenle duygusal dalgalanmalar yaşayabilirler.

  • Kendilerini keşfetme sürecine girerler ve bu nedenle kimliklerinde belirsizlikler yaşayabilirler.

  • Sosyal bağları güçlendirmek için arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmek isterler.

  • Ebeveynleriyle aralarında çatışmalar yaşayabilirler.

Ergen Terapisi Nedir ve Nasıl Çalışır?

Ergen terapisi, ergenlerin yaşadığı duygusal ve davranışsal sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olan bir tür terapidir. Bu terapi, genellikle ergenlerin kimliklerini keşfetme sürecinde oldukları, kişilik gelişimlerinde önemli aşamalardan geçtikleri ergenlik döneminde uygulanır.

Ergen terapisi, ergenlerin karşılaştıkları sorunları tanımlama, kendilerini ifade etme, duygularını anlama ve davranışlarını değiştirme becerilerini geliştirme konularında yardımcı olur. Bu terapi, birçok farklı teknikler ve yöntemler kullanarak ergenlerin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanabilir.

Ergen Terapisi Kimler İçin Uygundur?

Duygusal sorunlar yaşayan ergenler:

Depresyon, kaygı, öfke, yalnızlık gibi duygusal sorunlarla başa çıkmakta zorlanan ergenler, ergen terapisi yoluyla bu sorunlarla başa çıkmayı öğrenebilirler.

Davranış sorunları yaşayan ergenler:

Alkol veya uyuşturucu kullanımı, aşırı risk alma, saldırganlık gibi davranış sorunları yaşayan ergenler, ergen terapisi yoluyla bu sorunları kontrol etmeyi öğrenebilirler.

Aile problemleri yaşayan ergenler:

Aile içi şiddet veya çatışma, boşanma, kayıp veya ayrılık gibi durumlarla başa çıkmakta zorlanan ergenler, ergen terapisi yoluyla bu sorunları anlama ve çözme becerileri kazanabilirler.

Ergen terapisi, genellikle bir terapist veya psikolog tarafından yürütülür ve bireysel terapi, aile terapisi veya grup terapisi şeklinde uygulanabilir.

Terapi süreci, ergenin sorunlarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir ve genellikle düzenli terapi seanslarından oluşur.

çocuk terapİSİ

Çocuk Terapisi Nedir?

Çocuk terapisi çocukların günlük hayatın içinde; evde, okulda ya da sosyal hayatlarındaki işlevselliklerinde bozulmalarına sebep olabilecek duygu durum ve davranış sorunlarının çözülmesinde kullanılan teknik ve metotları kapsayan sistemli, yapılandırılmış, profesyonel bir psikolojik destek sürecidir. Aynı zamanda hedefleri arasında çocuğun gelişimsel takibinin de yapılabilmesini, bu takip ile yaşına ve gelişim özelliklerine göre becerilerinin arttırılabilmesi, kendisini tanıma sürecinde iç görü kazanmasını, çocuğun duygusal açıdan güçlenebilmesini, ve çevresi ile sağlıklı iletişim kurmasına yardımcı olmasını sayabiliriz.

Çocuk terapisinin başlangıcı, ailenin çocuğu getirme sebebi ne olursa olsun çocuk terapisindeki nihai amaç çocuğun benlik saygısının artması, benlik değerini yapılandırdığı alanların düzenlenmesi, çevresi ile ilişkilerinde iletişim becerilerini geliştirmesi ve duygu durum düzenlemesini öğrenmesi olarak söyleyebiliriz.

 

Çocuklar Ne Zaman Psikoloğa Götürülmeli?

Ölüm ve yas gibi travmatik yaşantıların yanı sıra; boşanma sürecine ve yeni yaşam şekline uyum, okul fobisi ve diğer fobiler ,yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, kendine zarar verme, davranış ve uyum sorunları, seçici konuşmamazlık, konuşma bozuklukları, akademik başarıda düşüş, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, OKB( Takıntı ve zorlantılar), Kleptomani( Çalma Davranışı),gece korkuları, tikler ve kaygı bozuklukları, enürezis ve enkoprezis ( çiş ve kaka kaçırma), öfke ve saldırganlık, kekemelik, tüm bağımlılıklar, kardeş kıskançlığı gibi durumlarda çocukları psikoloğa götürmek gerektiği gib ebeveynlerin çocuğun gelişim dönemlerinin takibinin yapılmasını istediklerinde de psikologtan destek alabilirler.

Kızılırmak mahallesi 1446 cadde Halkbank sitesi

D blok daire A, Çankaya/Ankara

​​

Tel: 0552 893 93 08

mustafacemoguz@gmail.com

  • Instagram

© 2024, Powered and secured by Reklamajans35

Mustafa Cem Oğuz, Uzman Grup Terapi Merkezi, Çocuk|Ergen|Yetişkin Terapi
Bireysel|Grup Terapi
Evlilik ve Aile Danışmanlığı
Oyun Terapisi
Cinsel Terapi
Aile Dizimi
Hipnoz
Vr sanal terapi
Çözüm odaklı terapi
Grup terapi
Sanat terapisi
Bütüncül terapi
Ebeveyn danışmanlığı
Terapi Merkezi, Psikiyatri Merkezi | Mustafa Cem Oğuz | Ankara, Türkiye

bottom of page